Kinder- en jeugdboeken

Films die nergens draaien (Yorick Goldewijk):
Toen Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien afwezig, ook al zit hij tegenover haar.
Als Cato een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop besluit ze er gaan kijken. Ze ontdekt dat er iets vreemds aan de hand is: De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden. Op zoek naar de waarheid over haar moeder, wordt ze meegesleurd op een reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had gehouden.
(Zie ook: leesbevorderingindeklas.nl/book-review/films-die-nergens-draaien)

Het boek ‘De vuurtoren‘ van Koos Meinderts en Annette Fienieg is weergaloos mooi. Prachtige plaatjes en een tekst die uitnodigt een beetje te praten over de dood. Er is ook een prachtig filmpje van op YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=VpDdiYw7MkY&t=24s

Doodgewoon‘ een (kinder)boek met gedichten over rouw en de dood van Bette Westera.
Echt doodgewoon is een boek over de dood niet. De dood hoort bij het leven, want vroeg of laat krijg je ermee te maken. Je opa, de buurvrouw, je ouders, de hond of de poes – allemaal kunnen ze doodgaan.
Ook moeilijke dingen komen aan de orde, een kind dat sterft of iemand die zelf uit het leven stapt. Het levert mooie gedichten op, met illustraties van Sylvia Weve.

De trein van vier over twaalf
van Conny Palmkvist
Een meeslepend en magisch verhaal waarin de 12-jarige Nicolaus erachter komt dat hij de tijd kan laten stilstaan vlak voordat zijn moeder overlijdt. Maar wat doe je dan? Kun je het verleden veranderen? Of de toekomst?


‘Alles wat was’
Stine Jensen en Marijke Klompmaker
Dit boek gaat over afscheid.
Alle kinderen krijgen ermee te maken,
hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips.
Afscheid nemen kan zwaar zijn, maar ook mooi. Want wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws.

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden door Pimm van Hest, een prentenboek over de dood voor kinderen.
Christiaan en opa zijn op een mooie dag in het park. Ze filosoferen over zowel grote als kleine vragen die met de dood te maken hebben. Ook staan er tips aan het einde van het boek van een rouwtherapeut over hoe je dit thema het beste met kinderen kan bespreken.

Een boom vol herinneringen’  van Britta Teckentrup
Vos is moe. Hij heeft een lang en gelukkig leven gehad, maar nu is het tijd om te slapen. In het bos valt hij voor altijd in slaap. Zijn vrienden in het bos missen hem en halen met elkaar mooie herinneringen op.

Dit boek laat zien dat iemand na de dood kan blijven voortleven door middel van herinneringen.

Dood zijn, is dat voor altijd? door Lies Scaut
Kinderen die met vragen zitten, gaan op zoek naar antwoorden. Krijgen ze die niet van een volwassene, dan gaan ze zelf fantaseren. Zo kunnen er verkeerde verhalen ontstaan en wordt doodgaan plots iets heel engs. Dit boek wil dat tegengaan door vragen van kinderen over de dood aan bod te laten komen. Elke vraag krijgt een uitgebreid en feitelijk antwoord. De antwoorden worden verder aangevuld met tips om met verdriet en afscheid om te gaan. Een waardevol themaboek voor wanneer je als ouder of leerkracht niet weet wat zeggen.